Pas 20 vitesh mungesė nė skenėn teatrore shqiptare, rikthehet aktorja qė mbahet mend pėr rolin e Almės nė filmin artistik Dhe ashtu, dhe kėshtu. Pasi i ka munguar pėr njė kohė tė gjatė publikut shqiptar, Sesilia Plasari rikthehet si njė regjisore, pėrkthyese dhe aktore. Nė karrierėn e saj profesionale, krijimtaria e saj artistike ėshtė e larmishme dhe e suksesshme sepse pėrfshin tri fusha. Kėtė herė ajo do ti shfaqet publikut nė rolin e njė vejushe, nė shfaqjen Playboy i trojeve tona, nė skenėn e teatrit Metropol. Sesilia nė kėtė pjesė tė pėrkthyer nga vetė ajo ka dhe njė rol kryesor. Pėr Sesilian ky ėshtė roli i parė pas largimit nga Shqipėria, por jo projekti i parė. Si fillim ajo bashkėpunoi me teatrin e Korēės Andon Zako Ēajupi, si regjisore e komedisė franceze Nina. Aktorja qė prej vitit 1991 i mungoi skenės pėr 20 vite me radhė. Aktorja shqiptare qė ka punuar pėrkrah emrave tė mėdhenj tė kinematografisė franceze, si Alen Delon e Zhan Pol Belmondo, kthehet tashmė me bagazh tė pasur, pas njė karriere profesionale nė Francė.
E filloi duke pėrkthyer nė shqip me kėrkesė tė teatrit Metropol librin Hapėsira boshe tė regjisorit Piter Brook. Mė pas u angazhua si pedagoge pėr vėnien nė skenė tė njė shfaqjeje me studentėt e vitit tė tretė tė degės sė Teatrit nė Akademinė e Arteve. Edhe kėsaj here vuri nė skenė njė vepėr qė e kishte pėrkthyer vetė. Ndėrkohė qė Shqipėria pėr Sesilian nuk ėshtė vendi ideal i saj pėr tė jetuar njė jetė tė pasur me aktivitete. Mė tej ajo tha: Mua mė pėlqen jashtėzakonisht tė jetoj nė Shqipėri. Por nuk mund tė jetoj dot nė Shqipėri duke humbur kohėn pa bėrė njė gjė qė mė tėrheq, qė mė pasuron, qė mė bėn tė evoluoj, tė eci pėrpara. Kėshtu qė do tė qėndroj nė Shqipėri pėr aq kohė sa do tė kem gjėra interesante pėr tė bėrė.
Ēfarė sjell pėr ju rikthimi nė skenė?
Nė skenė nė Shqipėri, sepse nė Francė unė kam luajtur, edhe pse kisha gati dy-tre vjet pa luajtur njė rol dhe ėshtė goxha e vėshtirė kur kalon njė hapėsirė kohe tė gjatė pa luajtur; e kisha me frikė, me emocion. Si tė gjithė, kur dal nė skenė kam emocione tė papėrshkruara.
Si ka arritur bashkėpunimi me Kiēo London dhe me kastėn e aktorėve?
Bashkėpunimi mė Kiēon ka filluar prej shumė kohėsh, qė do tė thotė qė bashkėpunimi ka filluar qėkur ma propozoi veprėn dhe ma dha ta pėrktheja. Ne kemi shkėmbyer vazhdimisht opinione, kemi bėrė biseda, kėshtu qė pjesa e punės ka qenė njė vazhdim prove, njė vazhdim i njė dialogu qė ka nisur me kohė. Ka qenė njė punė interesante. Unė jam shumė e kėnaqur qė kam qenė pjesė pėrbėrėse e kėsaj trupe tė rinj aktorėsh. I kam pėrjetuar shumė mirė kėto bashkėpunime mė tė rinjtė, mė kanė dhėnė shumė freski, mė kanė dhuruar shumė emocion, mė kanė dhėnė shumė dashuri. Pėr mua ėshtė shumė i veēantė ky moment, sepse tė shikosh nga afėr si zgjohet njė aktor i ri, si e pėrjeton marrjen e rolit, afrimin e personazhit, mė kujtoi rininė time, periudhėn e shkollės. Nė fakt ka shumė gjėra qė ma kanė rinuar jetėn kėtė periudhė kohe.
Sa i vėshtirė ka qenė shqipėrimi i veprės sė autorit John Millington Synge
nga ju?
Shqipėrimi i veprės pėr mua ka qenė shumė i vėshtirė, aq mė tepėr qė kisha nė dispozicion njė kohė shumė tė shkurtėr, qė do tė thotė se dorėn e parė e kam bėrė pėr 20 ditė dhe mė vonė e kam pėrmirėsuar. Kjo ėshtė njė vepėr shumė e vėshtirė, pa frikė do tė thosha, sepse duhet vite pėr ta pėrkthyer mirė. Pėrkthimi i kėsaj vepre nuk mbaron asnjėherė dhe nė tė gjitha vendet e botės ėshtė pėrkthyer, janė bėrė libra tė shumtė rreth kėtij autori si dhe pėr vėshtirėsitė e pėrkthimit. Kjo ėshtė njė sprovė qė tė lė pėr tė dėshiruar, por unė e kam bėrė me pasion, pa diskutim, kam dhėnė maksimumin tim pėr aq kohė sa kisha nė dispozicion.
Pas njė rikthimi prej 20 vitesh, si e shikoni situatėn teatrore sot nė Shqipėri?
Kam pėrshtypjen se ka gjėra qė lėvizin, sidomos rrotull Teatrit Kombėtar, pasi duket sikur ka mbetur pak nė gjurmėt e jo tė njė tradite, nuk vazhdohet po ajo traditė, po me njė repertor, me shfaqje tė rregullta. Mė duket pak sporadike pėrpjekja qė bėhet nė Teatrin Kombėtar. Aktori humbet shumė nė qoftė se nuk luan, humbet aftėsitė e veta autoriale. Prandaj e them me bindje qė pėr teatrin shqiptar duhet bėrė akoma mė shumė. Mundėsitė pėr tė luajtur dhe pėr tu perfeksionuar janė shumė tė pakta dhe sadopak duhet dhėnė hapėsirė brezit tė ri, nė mėnyrė qė tė zėvendėsohen aktorėt e sotėm, qė numėrohen me gishta. Domethėnė aktorėt titullar.
Si e shpjegon qė shumė personalitete tė teatrit dhe tė aktrimit mbeten ato tė viteve 80 dhe shumė pak gjatė kėsaj periudhe?
Them se deri nė atė kohė bėhej njė punė mė e kujdesshme pėr formimin e njė kaste aktorėsh tė rinj dhe kjo punė bėhej pak a shumė e planifikuar. Edhe nė teatėr zgjidheshin mė tė mirėt, bėhej njė punė organizative, kishte njė konkurrencė, pasi aktorėt e rinj mundoheshin tė jepnin mė tė mirėn pėr tė mbajtur vendin e punės. Kam pėrshtypjen se tani kjo konkurrencė nuk ka dhe hapėsirė ku tė bėhet, nuk kanė vend ku tė luajnė dhe ta tregojnė veten. Edhe pse ata mund ta tregojnė se janė tė zotėt, pėrsėri nuk ka vende pune, ėshtė njė numėr i vogėl vendesh pune qė mbesin. Kėshtu qė aktorėt qė janė konfirmuar, qė kanė qenė gjithė kohės nė punė, tė gjithė regjisorėt mund tė mbėshteten mė kollaj. Mund tė ketė shumė aktorė tė talentuar qė nuk i njeh ose ke frikė, dhe nuk u beson dot atyre njė vepėr tė rėndėsishme, pasi ata nuk kanė qenė gjatė gjithė kohės nė punė. Me pak fjalė, mund tė kenė talent, por nuk mund tė kenė pėrvojėn e duhur. Tė vetmit qė kanė pasur edhe pėrvojėn e duhur dhe njė talent tė konfirmuar ka qenė brezi i viteve 80.
Pėrveēse pėrkthyese e veprės kishit dhe njė rol, atė tė vejushės. Ēfarė mund tė na thoni mė shumė?
Vejusha Crin ėshtė vejusha qė unė jam munduar bashkė me regjisorin, duke studiuar edhe veprėn, ta trajtoja ashtu siē e sugjeron edhe autori si njė grua, duke qenė se ka vuajtur dhe i ka parė tė gjitha gjėrat e kėsaj jete, ka pėsuar, si tė thuash, njė fyerje brenda vetes dhe e bėn qė ta shikojė jetėn ndryshe nga ēfarė mund ta shohin njerėzit e tjerė. Ajo ėshtė njė njeri qė nuk emocionohet dot kollaj, qė nuk impresionohet kollaj dhe nuk e merr jetėn si tė tjerėt qė sot janė nė humor tė mirė dhe iu duket gjithēka mirė; nesėr janė nė humor tė keq dhe iu duket gjithēka keq, por tė ketė njė ekuilibėr nė mėnyrėn se si e shikon jetėn dhe gjėrat e tjera. Kėtė lloj figure jemi munduar tė ndėrtojmė. Se sa e kemi realizuar kėtė, nuk e di, kėtė e vendos spektatori.
Sa ka arritur gama juaj e roleve dhe ēfarė hapėsire zė roli i vejushės?
Nuk ėshtė se kam luajtur shumė, gjithsej mund tė kem 15 role. Ndėrsa roli i vejushės ėshtė njė rol qė e pėlqej shumė pėr faktin se ēdo fjalė tė saj e kam vėnė me duart e mia gjatė pėrkthimit. Mė duket sikur e kam pėrjetuar dy herė kėtė rol dhe mė duket i rėndėsishėm.
Si e kujtoni rolin e Almės pas kaq vitesh, edhe pse sot nė Shqipėri ngelet njė ndėr filmat mė tė dashur pėr publikun?
Roli i Almės ka qenė krejtėsisht njė rastėsi. Unė atėherė sapo kisha mbaruar Akademinė e Arteve dhe isha pedagoge e re. Nė atė kohė ka pasur njė rregull qė studentėt e rinj tė vitit tė parė dhe tė dytė nuk kishin tė drejtė tė luanin nėpėr filma. Pasi kjo mendohej se mund tua deformonte aftėsitė, tu bėnte mė shumė keq sesa mirė si aktorė. Bujar Kapexhiu kishte ardhur pėr tė kėrkuar nė shkollė njė vajzė qė ishte nė vit tė parė apo tė dytė, qė tė luante atė rol. Nė ato momente po bėnte debat me shefin e katedrės, qė insistonte qė ajo vajza nuk e kish tė drejtėn pėr ta luajtur kėtė rol dhe ishte njė jo e prerė. Ndėrkohė isha nė zyrėn e shefit dhe flisja nė telefon. Bujari mė pa sepse dhe nė skena kishte telefon dhe i tha Gėzimit: Mirė ska gjė, spo debatojmė mė. Mė kapi pėr dore, mė nxori jashtė dhe mė pyeti nėse doja ta luaja unė atė rol. Ēfarė roli? - e pyeta. Dhe mė tregoi rreth rolit. E gjitha kjo ishte njė rastėsi.
Si nis njė ditė e zakonshme pėr Sesilia Plasarin?
Nė fakt nuk ka ditė tė zakonshme pėr mua.
Si ka lindur bashkėpunimi nė interpretimin qė keni pasur me aktorin Zhan Pol Belmondo?
Unė kam qenė asistente regjisore nė atė shfaqje dhe gjatė gjithė procesit tė shfaqjes isha nė punė si asistente. Nė momentin e fundit, kur do tė pėrcaktohej e gjithė kasta, se ishin pėrcaktuar tė gjitha rolet kryesore, por ishin dhe ca role tė vogla, tė papėrcaktuara. Zakonisht ne asistentėt shkonim nė agjenci tė ndryshme, zgjidhnim aktorėt dhe ia prezantonim regjisorit. Nė fakt kisha shkuar dhe gjeta disa propozime pėr rolin qė mora unė dhe ai tha qė kjo sbėn, kjo sbėn dhe unė e pyeta: Po si duhet ky personazh?. Ai mė tha: Ja ėshtė si ty. Pse mos ta bėsh ti kėtė rol?. Ishte njė rastėsi dhe ftesė nė momentin e fundit.
Ka ndonjė moment tė veēantė pėr Sesilian qė e kujton dhe i ka lėnė mbresė?
Ka shumė momente tė tilla. Por njė moment qė mė ka lėnė shumė mbresa ka qenė ndėrrimi i shekullit. Hyrja e vitit 2000 na ka zėnė nė skenė dhe kemi festuar tė gjithė sė bashku, e gjithė trupa qė loznim te shfaqja e Belmondos dhe e festuam kalimin e shekullit me shampanjė. Ishte njė kujtim i bukur.
Po ndonjė moment tė vėshtirė?
Momentet e vėshtira kanė qenė vetėm kur kam pasur probleme me shėndetin dhe mė kanė penguar pėr periudha relativisht tė gjata. Pėr dy vjet nuk kam qenė aktive dhe kėto momente pėr mua kanė qenė shumė tė dhimbshme, tė vėshtira, por pėrgjithėsisht kam marr vetėm kėnaqėsi nga profesioni.
Ēfarė tė ka dhuruar Franca?
Ikja nė Francė ka qenė njė fat shumė i madh pėr mua. Sepse unė nga natyra jam kureshtare, dua tė mėsoj gjėra tė reja. Kur ika nė Francė bėra njė vit shkollė teatri, bėra institut teatral nė Sorbon, kam bėrė formime me mjeshtėr, kam luajtur, kam punuar si asistente me regjisorė shumė tė mirė dhe e gjithė kjo, edhe pse nuk ėshtė parė nga publiku, pėr mendimin tim profesioni jetohet nė njė mėnyrė krejt tjetėr. Unė kam marrė kėnaqėsi tė vėrteta profesionale pėr faktin se gjatė gjithė kohės kam akumuluar dhe kam mėsuar. Kjo ishte e gjithė jeta ime.
Roli i Almės goditi te publiku. Pse nuk e vazhduat mė tej karrierėn nė Shqipėri?
Kinemaja pėr mua ishte njė rastėsi totale, pasi nuk kam pasur fizik tė prerė pėr kinematografi. Zakonisht kinematografia pranon vajzat mė tė holla, mė fine; unė kam pasur njė fizik si tė thuash qė nuk hynte kollaj nėpėr klishe. E kam parė vetėn gjithnjė tė lidhur me skenėn me teatrin sesa me filmin. E them me bindje se roli i Almės ka qenė thjesht njė rastėsi. Nė Francė nuk mė ka shkuar ndonjėherė ndėr mend tė bėj pėrpjekje pėr tė tentuar nė kinematografi.
Pas njė pėrvoje tė gjatė nė Francė, sipas teje, ēfarė i mungon para se gjithash filmit dhe teatrit sot nė Shqipėri?
Sa pėr filmin, nuk mund tė flas, sepse e kam ndjekur shumė pak. E dyta, edhe sikur ta kisha ndjekur, nuk jam personi i pėrshtatshėm pėr tė folur pėr kinemanė. Pėrgjithėsisht them qė ajo ēfarė mungon sot nė Shqipėri ėshtė kultura. Kultura nė teatėr pasqyrohet edhe nė mėnyrėn si interpretohet, nė mėnyrėn se si shfaqet dhe pa bėrė njė punė pėrzgjedhėse. Njė regjisor qė ėshtė gjatė gjithė kohės nė kontakt me veprat qė lexon, e di se pse e vė kėtė vepėr dhe pse nuk e vė nė skenė. Ndėrsa nė Shqipėri veprat zgjidhen sapo tė bie nė dorė, pa ndonjė afeksion tė veēantė pėr kėtė vepėr.
Ēfarė ėshtė pėr ju familja?
Familja pėr mua ėshtė diēka e veēantė, familja ime janė ato me tė cilėt komunikoj nė njė mėnyrė mė tė thellė. Familja pėr mua ka marrė kuptimin e njė familjeje shpirtėrore.
Rikthimi juaj do tė jetė pėr shumė kohė nė Shqipėri?
Mua mė pėlqen jashtėzakonisht tė jetoj nė Shqipėri. Por nuk mund tė jetoj dot nė Shqipėri duke humbur kohėn pa bėrė njė gjė qė mė tėrheq, qė mė pasuron, qė mė bėn tė evoluoj tė eci pėrpara kėshtu qė do tė qėndroj nė Shqipėri pėr aq kohė sa do kem gjėra interesante pėr tė bėrė.
Kush janė projektet qė do ta shfaqin Sesilia Plasarin pas premierės Playboy i trojeve tona?
Jemi nė diskutim e sipėr me Kiēon, por akoma nuk e kemi vendosur krejtėsisht pėr vėnien e njė komedie qė ndoshta do ta shohė dritėn e skenės nė Metropol.
Page 1 of 1
Sesilia Plasari: I kthehet skenės shqiptare, por jo pėrgjithmonė
Posted 27 July 2010 - 10:56 PM (#1)

Forumi "KINEMAJA SHQIPTARE" eshte vendi me i bukur per te kaluar kohen e lire se bashku me familjen tuaj. I pershtatshem per te gjitha moshat dhe efektiv per brezin e ri per te njohur se kush ka qene Shqiperia e dikurshme pasqyruar ne menyre te shkelqyer ne filmat e Kinostudios Shqiperia e Re. Na vizitoni....argetim pa fund!

Vizitoni blogun tim duke klikuar ketu: Blog Depasan
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Share this topic:
Page 1 of 1

Help

RSS Feed